Computere stjæler lægernes tid

(jeg har valgt at kick starte denne blog med nogle indlæg jeg tidligere har skrevet på en anden blog) 

Computere stjæler lægernes tid. Er overskriften på en af DR’s kbh nyheder som også havde fundet vej til de regionaleradionnyheder kl 7.30. . klaus Klausen reservelæge på gentofte siger han spilder 45 minutter af en 8 timers arbedsdag på at logge ind og ud af forskellige programmer. Senere udtaler Klaus Klausen at der er afsat 5 minutter til en ambulant patient og af dem bruger jeg 9½ minut på at vente på at komme ind i programmerne.

Jeg har fuld forståelse for den frustration det er, at vente på et computerprogram, jeg er ofte selv ved at blive monumental tosset, når jeg for 4. gang den dag skal vente på min Outlook.

Jeg arbejder selv med IT i sundhedssektoren, ikke så meget på den produktive side, men mere i form af at forske i, hvordan vi kan gøre IT mere effektivt og understøtte lægernes og sygeplejerskernes arbejde bedre. I den forbindelse har jeg været ude og observere brugen af IT på forskellige hospitaler – dog ikke i Gentofte.

Jeg hører tit klager over at det med computerne tage lang tid, meget længere end med papir. For det første synes jeg det kunne være interessant at vide hvor lang tid præcis det med computerne tager, både for lægerne men også for sygeplejerskerne og ikke mindst sekretærerne. Fx synes jeg der er nogle ting ved Klaus Klausens tids beregninger som kunne være interessant at få uddybet. Hvis de 9½ minut af en ambulant virkelig går med spildtid ved computeren, betyder det at han efter 5. konsultation, dvs. efter 5 kvarters arbejde, har ”opbrugt sin kvote” af 45 minutters vente og spildtid om dagen? Det er egentlig ikke fordi jeg vil anfægte at det ikke passer. Men der er bare symptomatisk for diskussionen omkring tidsforbruget i forbindelse med IT at det er meget svært at få et reelt overblik over hvor meget tid der bruges og hvad det bruges på.

Og her melder det næste spørgsmål sig – hvor meget tid der bruges på IT i forhold til…? I forhold til hvad? I forhold til papir? Er vi ikke ved at være nået dertil hvor der ikke er nogen vej tilbage og papir journaler ikke længere er en mulighed, så det handler mere om hvad der er rimeligt at bruge af tid på IT og hvem der skal bruge hvor meget tid. Men det er selvfølgelig at relatere det til hvordan man gjorde før og jo det er ofte nemmere og hurtigere lige at skrive noget ned på et stykke papir. Men til gengæld har jeg også set at der bruges megen tid på at lokalisere, arkivere, fremfinde og venten på at papirjournalerne bliver tilgængelige, så det skal lige med i det store regnestykke. http://www.datasiru.fi/Computer%20Doctor%203.gif

I forhold til hvad jeg har set synes jeg også det virker fornuftstridigt så meget tid lægerne skal bruge på at vente på at ”systemet arbejder”, eller at der ikke findes smartere på-lognings procedurer (i disse tider hvor man bare skal nærme sig sin bil med en chip i lommen så låser den op). Men her er det jo også en opvejning af sikkerheden som man lige skal have med i overvejelserne. Men en sund opvejning af sikkerhed, risici og hvor besværligt vi skal gøre det på sundhedspersonalet kunne være godt. Men jeg tror også det handler om at noget af tiden har flyttet sig forstået på den måde at fx noget af den tid sekretæren brugte før, bruger lægen nu på selv at skrive sine notater ind. Eller det kan godt være røgten programmet tager lidt længere tid at åbne, men til gengæld har man sparet tid og ressourcer på fremkaldelsen af røgtenbillederne. Desuden skal man huske på at der med IT er fulgt en masse ny dokumentation og nye regler og procedurer som kun til dels var der før. Nogle af disse krav om øget dokumentation og nye procedurer er opstået fordi det nu er muligt at kontrollere det. Noget der var stort set umuligt før i tiden. Nogle af procedurerne har egentligt altid være sådan, men i praksis blev der gjort noget andet, men med IT er det nu blevet tydelig gjort hvem der gør hvad og det er desuden blevet muligt relativt nemt at tjekker og evaluere på om det nu også forholder sig sådan. Derfor kan det føles som nye krav og at det tager ekstra tid.